Friday, October 24, 2014

Berjalan Sakan.

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Salam 1 Malaysia! Haha tetibe semangat.
Entri nak cerite kesah aku berjalan-jalan kat Sarawak lagi ni. Mwahaahaa.

Dekat UNIMAS, aku amik subjek Introduction to Ecotourism untuk elective class aku. Pastu, kelas ni die ade lawatan wajib, so nak taknak aku kene jugak pergi. Dari 18 hingge 22 Oktober 2014. Lame baq angg! =="

So lets start! As usual, biar gambar menceritekan segalenye.

Hari pertame, kami bertolak dari UNIMAS Kota Samarahan ke Bintulu. Kat Bintulu tu kami menginap dekat hostel ADTEC (Advanced Technology Training Centre). Serius hostel yang disediekan memang terbaik! Aku suka! Huhuu. Lagipun ADTEC ni baru ade rasenye sebab bangunan semua dalam keadaan baru, bilik yang aku dapat pun serba-serbi baru. Sampaikan tilam dia still berplastik.

View sebahagian ADTEC dari tingkap bilik aku.
Okay kira 18 Oktober aku just luang mase dalam bas jelah sebab perjalanan kitorang mengambil mase hampir 15 jam. Pehh kematu punggung. Hahahh! Memang heaven lah bile dapat hostel cantik. Thanks a lot ADTEC! ^^

19 Oktober, kitorang ke Bukit Hill National Park. Memang trip kitorang ke National Park je. Lambir Hill National Park ni under Sarawak Foresty.

Taman Negara Bukit Lambir ni terletak dekat Miri.


Macam biase lah bile masuk je Taman Negara mesti jumpe gonggok gergasi.

Latak Waterfall.
Ni geng aku sepanjang trip ni lah. Huhuu.

 Disebabkan kawan aku ade penyakit asma, so aku di bawe ke trail yang senang and tak mencabar, hmm sedih jugak lah, takpelah takdek rezeki. Hurmm, so aku dibawak oleh ranger hutan kat situ ke Latak Waterfall, yang hanye sejauh 182 meter SAHAJA! Hahaa, patutlah aku nampak ibu mengandung pun boleh sampai ke waterfall ni. Perjalanan dari entrance ke waterfall ni makan mase 20 minit jer.

Trails die banyak sebenarnye, waterfall kat Bukit Lambir ni pun banyak, so nak tahu lebih lanjut, pi laman web rasmi depa, aku dah selit kan link kat atas tu. Pi carik pi.

Habis je kat Lmabir Hill National Park ni, kami terus di bawa ke Kampung Sukan Petronas kat bandar Miri. Pehh bandar Miri macam KL wehh! Aku tertakjub sejenak bila nampak shopping mall dia besar gila. Hahaa. Tapi still tak boleh lawan Jaya Jusco Bukit Tinggi, Klang or MidValley kat KL lahh.

Kos hidup kat Miri mahal weh, nasik kerabu jaa dah RM8! Rumah-rumah area Miri aku tak nafikan, semua besar gila tahap istana. Kalah Kuala Lumpur, kalah rumah Datuk Yusof Haslam!


Hari ketiga, 20 Oktober, kitorang di bawa ke main place yang memang wajib ahh pergi! Niah National Park! Pehh tahu kan pasal Gua Niah? Gua Niah adelah gua yang terbesar di Malaysia dan gua batu kapur yang terbesar di dunia! Wah! Pesawat Boeing pun boleh masuk dalam Gua Niah ni taw!

Jom layan gambar.

WELCOME!

Nak ke Gua Niah, kena seberang Sungai Niah ni dulu. Awas buaya!

Selfie wajib sebelom bergerak. Azwa takde sebab die lelah so tak boleh ikut sebab trail ni memey mencabar!

Perjalanan dari main entrance sampai ke Gua Niah adelah sepanjang 3.5km!

Gua pertama yang akan jumpe sebelom Gua Niah adelah Gua Dagang.

Sampai dah ke Gua Niah.

Okay ni adelah hujung Gua Niah setelah berjalan dalam gelap sepanjang 1.5km.

Ni pintu depan Gua Niah. Cantik kan! >,<


Selesai hiking ke Gua Niah, on my way nak balik hostel terjumpa Stick Insect pulak!
Meh aku cerite kesah nak ke Gua Niah. Nak ke Gua Niah ni korang make sure pakai sport shoes. Pastu bawak headlamp! Or torchlight, but better headlamp sebab senang letak kat kepale je.

Dari hostel Niah National Park nak ke Gua Niah kene seberang sungai dulu dan di caj RM1, trail die adelah sepanjang 3.5km. So stamina kuat diperlukan. Mujurlah jalan dia landai je, tak berape nak hiking lah kirenye. Sepanjang 3.5km tu ade disediekan tarils yang berkayu. Kire selamat lah.

Memule korang akan jumpe gua yang besar and open, haa aku tertipu time ni. Aku engat Gua Niah tapi hakikatnye bukan, itu adelah Gua Dagang. Tapi ni antare clue lah yang korang dah hampir ke Gua Niah.

Okay bile sampai je Gua Niah, korang kene barulah berhiking sakan dalam Gua Niah tu untuk sampai ke hujung Gua Niah, dalam Gua Niah memang gelap, takdek lampu sumpah bahaye, still ade trails berkayu tapi 90% adelah tangge yang curam! Ketaq lutut aku wehh. Gelap pulak tu! Mase ni lah korang nak nikmati bau tahu kelawar dan burung layang-layang. Hahahaa!
Panjang perjalanan nak ke hujung Gua Niah adelah dalam1.5km.

Okay tu ja cerite Gua Niah.

Esoknye kami di bawa ke last place, Similajau National Park. Berbezanya hutan di Similajau National Park adelah, die hutan pantai dan dia ada dolphin and green turtle. Kitorang just pergi View Point jer sebab mase tak banyak.





Okay just it dari aku, dah penat. Huhuu bai!

Kami bangga jadi warga UNIMAS hahaa!

"I LOVE MALAYSIA!"




Terima Kasih sudi bace entry saye ini. Da bace LIKE and COMMENT taw! ^^