Monday, October 6, 2014

Le' Tour To Kuching.

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Bismillahirrahmanirrahim. Sejak duduk di UNIMAS dalam Kolej Allamanda Huha ni, alhamdulillah dibekalkan bilik yang aras di mane terletak nye modem wifi tersebut. Ohh heaven! Hahahaa.

Jadi nak kate kat sini, aku upload gambar laju giler. So, meh layan gambar ye? Korang suke kan? :)

Pade tanggal 4 October 2014 lepas aku jalanjalan Kuching, Sarawak. Roommate aku bawak. Sampai jugak aku ke Kuching. Hahahh.

Yang tudung purple tu coursemate aku, Jiha. Ni motif nak tunjuk nombor plat kereta sewa jakk, dari Q kan, well Sarawak kan. Hahahh tak perlu!

 Kami (aku, roommate, Jiha, Syerong and Kaila)  keluar melencong nak kereta sewa, kereta tu budak international punya, tataw lah dari Pakistan ka, Bangladesh ka apa tapi muka dorang alaala gitu lah.

Bertolak jam 11 pagi terus straight pi Waterfront Kuching.

Matlamat pertama pi carik kedai makan, kami lapar.

Makan Pizza Hut jak dekat Plaza Merdeka, jangan risaw ni kat Semenanjung belambak hahahh.
Lepas jer makan terus pi Waterfront Kuching.

Sebelom sampai ke Waterfront Kuching tu adelah bergamba sikedsiked.

Pejabat Pos Besar Kuching. Serius lawa giler bangunan diaaaa!

Dekat depan Indian Street tapi tataw kenapa tulisan Cina dan design dia macam pintu gerbang tokong Cina.

Sepanjang kawasan Indian Street, hah penuh baq angg kedai emas! Berderetderet!


Singgah kedai cenderemate walaupon lambat lagi nak balik Semenanjung dan banyak jugak aku habiskan duet kat sini. Haihhh~
Okeng sekarang kiter dah sampai Waterfront Kuching! Kenape panggil Waterfront nih? Sebab kawasan ni di tepian Sungai Sarawak. Haaaa! Nampak tak nampak tak!

Belakang tu Bangunan DUN, aku tataw DUN tu stand for what. Aku tak jejak lagi ke situ. Lain kali mungkin.

Ayohh Visit Malaysia! Dekat Kuching Selatan. Tu lah Sungai Sarawak. Sungai terpanjang di Malaysia!

Okeng kami nak pergi kedai glemer yang jual Kek Lapis Sarawak tapi lokasi dia dekat Kuching Utara so nak ke sana kena naik sampan! Huhuu.

Naik sampan ke kiterrr. Tak lah sampan pun, lebih tepat di panggil bot panjang mungkin sebab dia pakai enjin.
Tu diaa kek lapis Sarawak! Boleh rasa free jakk. Melantak wehh pastu tak beli. Citt hampeh kan. Kekekeee.
Okeng, pastu kan mana yang penting nak bergambar kalau dah sampai Kuching? Cer teka, cer teka!
Opkos tugu Kuching tu haaa! Disebabkan tugu tu kat Kuching Selatan so we need take the boat again thoo. Ahah!

Aku rasa sangat bahagia dah berjaya melakar kenangan kat tugu ni. Mwahahahaa!
Part last, aku nak letak gambar selinganselingan je lah ehh siked.

Sampai Kuching wajib try bende nih okeng? Sumpah sedap. Nama dia Ais Krim Gula Apong!

Aku dah tengok cerita Annabella dan aku bagi 5 bintang! Bukan 5 bintang untuk tahap keseraman sebab tak seram sangat, tapi 5 bintang untuk jalan cerita dia. BEST GILER!

Oke done. Habis sudahhh. Wassalam.

Terima Kasih sudi bace entry saye ini. Da bace LIKE and COMMENT taw! ^^